sâmbătă, 29 martie 2014

CONSTRUCTIA CIRCULUI DE STAT BUCURESTI 1959-1960

Circul de stat din Bucuresti, a fost construit intre 1959 si 1960, dupa planurile arhitectilor Nicolae Porumbescu, Constantin Rulea si Nicolae Pruncu. Este amplasat in sectorul 2, pe spatiul cuprins intre Soseaua Stefan cel Mare si Bd Lacul Tei, unde pana in acei ani era o fabrica de caramida. 
Ansamblul Circului de Stat este format din Sala de spectacole și câteva corpuri anexe ce aparțin de acesta. Sala de spectacole este construită în așa fel încât să domine întregul ansamblu, din punct de vedere al amplasării în plan și al formei. Amfiteatrul este acoperit cu o cupolă din beton armat, sub forma unei pânze ondulate, imprimând construcției o linie unitară și ușoară. Cupola se sprijină pe niște stâlpi zvelți, între acești stâlpi fiind amplasați pereți din sticlă care închid foaierul inelar al construcției, oferind o transparență întregii construcții.
Comunicarea cu corpurile anexe, sala de repetiții, cabinele artiștilor se realizează prin intermediul unor travee, arhitectural fiind niște volume largi cu forme neregulate, marginea superioară a acestora fiind situată sub punctul de origine a bolții.
Deasupra intrării artiștilor în arenă este amplasată o platformă pe care este așezată orchestra. Pe cupola amplasată deasupra scenei circulare sunt amplasate diferite instalații folosite de artiștii „zburători”.
Sala de spectacole are o formă concentrică și este realizată în așa fel încât toată atenția este îndreptată spre arena circulară în care evoluează artiștii. Arena are diametrul de 13 m și este prevăzută cu diverse utilaje mecanice care fac posibilă reamenajarea acesteia. Datorită angrenajelor folosite, arena permite intrarea animalelor și din subsol.
Construcția clădirii permite accesul publicului prin 8 puncte de acces, șase superioare și două inferioare, toate comunicând cu garderoba și foaierul circului.

Imagini surprinse la primul spectacol al circului, din actuala cladire, pe 27.05.1961

Primul spectacol din noua cladire, la rubrica Teatre din luna mai 1961Sala de spectacole


Foaierul circului


Artisti sub cupola


Circul de stat 1961


Circul de stat 1961NOUL LOCAL AL CIRCULUI DE STAT


Circul de stat 1961

Circul de stat 1961

Circul de stat 1964


Circul de stat 1964

Ansamblul arhitectonic Circul de Stat

Circul de stat anii '70
Circul de stat anii '70
Circul de stat anii '70
Circul de stat anii '70

Pe locul unde in 1961 a fost inaugurata sala circului, inainte era o fabrica de caramida.


Cu putin noroc, o statie de metrou ar fi putut avea numele CIRC


Statia ratb cu numele CIRCUL BUCURESTI


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu